Aurora Madaula, diputada de Junts per Catalunya

El Parlament insta el Govern a accelerar la tramitació d’una llei de memòria democràtica pròpia i no sucursalista, a proposta de Junts

La diputada Aurora Madaula fa una crida a “acabar amb el franquisme a l’espai públic, retornar els béns espoliats i reconèixer i restaurar l’exili”  

El Parlament de Catalunya insta el Govern a accelerar la tramitació d’una Llei de memòria democràtica de Catalunya pròpia, no sucursalista i que respecti les característiques nacionals catalanes, a proposta d’una iniciativa parlamentària de Junts per Catalunya, que ha obtingut un ampli suport de la Cambra.

La diputada Aurora Madaula, que ha defensat la moció, ha advertit que cal censar i acabar amb els vestigis franquistes a l’espai públic, “amb especial atenció al monument franquista de l’Ebre i a la prefectura de la Via Laietana”. El text planteja la conversió de la prefectura de la Via Laietana en un centre d’interpretació de la repressió política i la tortura a Catalunya, i reclama el desmantellament del monument franquista al riu Ebre al seu pas per Tortosa

En segon lloc, Madaula ha demanat el retorn dels béns espoliats pel franquisme. El text reclama al govern espanyol l’immediat retorn dels béns espoliats pel franquisme als ateneus populars catalans i a la resta d’associacions afectades. 

En tercer lloc, la moció exigeix incorporar el llegat històric, polític i personal de l’exili català a la memòria col·lectiva del país. “L’exili forma part de l’explicació del que som, de la protecció de les institucions democràtiques que han de sortir per sobreviure i de l’explicació de la repressió franquista fora de les nostres fronteres, especialment contra la dissidència cultural i política de Catalunya”, ha remarcat la diputada.

“Acabar amb el franquisme a l’espai públic, retornar els béns espoliats i reconèixer i restaurar l’exili. Qui pot estar en contra d’aquestes mesures? Només els que no són demòcrates”, ha conclòs.