Anna Erra: “Cal que actuem ràpidament perquè Catalunya deixi de liderar l’abandonament escolar a Europa, amb una taxa del 16’9%”
El Parlament de Catalunya celebrarà amb la màxima celeritat possible un ple monogràfic sobre educació a proposta d’una moció de Junts per Catalunya, que ha obtingut un ampli suport del ple. “Volem un ple monogràfic urgent sobre educació per fer un debat profund i conjunt. Un debat de país amb tots els grups parlamentaris per parlar d’educació”, ha defensat la diputada Anna Erra. “La situació no és bona. Ho constaten els resultats. Tenir més pressupost no sempre es tradueix en millores educatives”, ha afegit. “Cal que hi siguem tots perquè el conseller i el seu departament no se’n sortirà sol”, ha advertit Erra.
Amb aquesta moció presentada per Junts, el Parlament insta el Govern a potenciar accions formatives tot el Sistema d’Educació de Catalunya dirigides per professionals de l’àmbit de la Salut Mental Infantil i Juvenil, per tal que els docents catalans tinguin les màximes eines possibles per detectar preventivament situacions de risc i possibles problemes. També a executar i avaluar amb un ampli consens social i polític un pla de xoc per revertir l’abandonament i el fracàs escolar a Catalunya abans de l’inici del curs vinent. “Cal que actuem ràpidament perquè Catalunya deixi de liderar l’abandonament escolar a Europa, amb una taxa del 16’9%”, ha alertat Erra.
Pel que fa a les substitucions, el text commina el Govern a planificar el seguiment dels processos de substitució aplicant mesures d’agilització en els tràmits de les substitucions, per garantir que es cobreixin places especialitzades en la seva matèria.
A més a més, la moció demana que s’impulsi i es presenti un Pla d’Innovació per la Formació educativa, abans de tres mesos, per tal d’incentivar la recerca catalana en aquest àmbit, amb el suport indiscutible dels mateixos docents, per tal de fixar les polítiques de transformació del sistema educatiu les pròximes dècades.
El text també demana el desplegament del Pla d’Educació digital de Catalunya a tot el Sistema d’Educació de Catalunya a través dels Fons Next Generation EU. També planteja modificar el criteri participatiu de les Proves Orals en Llengua Castellana i Llengua Estrangera, establir que aquestes passin de mostrals a censals, per tal de conèixer acuradament quin és el coneixement, el domini i l’ús de les tres llengües d’aprenentatge (Català, Castellà i Anglès) dels alumnes un cop finalitzen els seus estudis primaris i secundaris.
Finalment, la moció proposa incorporar als Documents per a l’organització i la gestió dels centres el calendari i els criteris de funcionament i organització de les proves per a l’avaluació de l’expressió oral.