El Govern haurà de comunicar un pressupost de la Generalitat alternatiu sense dèficit fiscal, a proposta de Junts

El Parlament considera imprescindible que el Govern de l’Estat publiqui les balances fiscals per transparència en la gestió de recursos públics

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la moció de Junts per Catalunya que insta el Govern de la Generalitat a comunicar una proposta de pressupost alternatiu sense dèficit fiscal corresponent a l’exercici de 2023 en el termini de quatre mesos. A partir de l’exercici 2024, la proposta s’haurà de trametre als grups parlamentaris durant l’elaboració dels pressupostos. 

D’altra banda, el Parlament considera imprescindible que el Govern de l’Estat publiqui les balances fiscals de les comunitats autònomes com a element bàsic de transparència en la gestió dels recursos públics. 

“És important que els catalans entenguin perquè necessiten la independència i com milloraria el seu nivell de vida per resoldre els grans reptes que tenim com a país”, ha assenyalat el diputat Joan Canadell. “Ens calen els 21.000 M€ de dèficit fiscal per afrontar els reptes de la societat catalana, una riquesa que generem i que no podem utilitzar per resoldre els problemes reals de la gent”, ha advertit el diputat. 

El text que ha aprovat la Cambra també proposa que es calculi i comuniqui la balança fiscal corresponent a l’any 2020 i la diferència entre els fons Next Generation rebuts a Catalunya i el que li pertocaria segons el pes del seu PIB a l’economia espanyola.  La moció també preveu enfortir la sobirania econòmica, fiscal i financera preparant l’Agència Tributària de Catalunya per recaptar tots els impostos i encarregar un estudi dels nivells de dependència econòmica mútua entre Catalunya i Espanya, tal com es va aprovar el darrer debat de política general. 

“Amb aquesta moció, molta gent acabarà sabent que Catalunya no només és viable econòmicament, sinó que serà un dels estats amb major benestar d’Europa”, ha conclòs Canadell.