Albert Batet: “La proposició de llei de Junts serà un punt d’inflexió per fer front a la sequera”

El secretari general del partit i el president del grup parlamentari es reuneixen amb la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell 

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, acompanyats del diputat Salvador Vergés, s’han reunit aquest matí amb la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, després que aquesta setmana ha hagut de tancar les comportes del seu canal principal per primera vegada en els seus 161 anys d’història.

“La sequera és un problema de país que necessita solucions de país perquè la ciutadania, els agricultors i els ramaders les necessiten”, ha assenyalat Batet després de la trobada. En aquest sentit, ha subratllat que “la proposició de llei de Junts serà un punt d’inflexió per fer front a la sequera”.  

El president del grup parlamentari també ha advertit que calen normes executives i no lleis declaratives. “Volem una llei executiva que garanteixi inversions i accions, menys sancions i més recursos”, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que l’Agència Catalana de l’Aigua compta amb un superàvit pressupostari de 500 milions d’euros, recursos que “s’han de poder invertir en mesures que garanteixin l’abastiment d’aigua de boca”. Així, ha demanat acció per evitar possibles restriccions a 300 municipis petits aquest estiu. “El Govern fa un any que sap que calia activar-se, i anem un any tard”, ha lamentat. 

El president del grup parlamentari s’ha mostrat confiat que la proposició de llei per lectura única registrada per Junts per fer front a la sequera s’aprovi en el ple del Parlament de la setmana vinent. 

La proposició de llei demana, en primer lloc, utilitzar els mateixos mecanismes de contractació pública que durant l’emergència de la Covid-19. En segon lloc,  més recursos, quantificar-los i que el Govern es comprometi per llei a desenvolupar-los de forma ràpida. En tercer lloc, Batet ha demanat col·laboració entre administracions.

“Calen solucions, per això actuarem amb responsabilitat i intentarem tirar endavant aquesta proposició de llei perquè sigui un punt d’inflexió pel bé del conjunt del país en una situació tan greu de sequera”, ha conclòs.

Per la seva banda, el diputat Salvador Vergés, ha recordat que la proposició de llei també insta el Govern a fer un pla de xoc en un termini d’un mes de la mà del sector per tal de garantir la producció d’aliments i poder salvar les explotacions agrícoles i ramaderes.